Bejelentés
Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


Figyelem! Az alábbiakat ne tekintse a tisztelt olvasó a teljes FREMO szabvány tükörfordításának.

Az oldalon közöltek csak kivonatok, a FREMO szabvány modulépítés szempontjából fontos pontjainak gyűjteménye.

Nekünk, modulépítőknek ezeket a pontokat kell betartani, ha FREMO rendszerű játékra alkalmas modult akarunk alkotni. Az egyes pontok természetesen megegyeznek a szabvány tartalmával, de az ajánlások indoklásait nem szerkesztettem ki. Remélem egyszer elkészül a hivatalos magyar szakfordítás és akkor ez az oldal feleslegessé válik.

Bevezetésként néhány hasznos tanács, amit a szabvány nem rögzít, de építés előtt érdemes fontolóra venni:

A  modulkeretek anyaga általában 10mm vastag rétegelt lemez (minimum 7 rétegű), illesztéseit ragasztva és csavarozva készítjük, a sarokpontokon illetve a pálya alatt további merevítéseket alkalmazunk. (természetesen nem ez az anyag az egyetlen amiből modult lehet építeni, de ár-érték-tömeg arányban jó megoldásnak bizonyult az évek során) A modulok hossza tetszés szerint változtatható, de célszerű figyelembe venni a későbbi tárolás és mozgatás szempontjait is, emiatt a mi klubunk az 500mm illetve annak egész számú többszörösei hosszban építi az egyenes moduljait.

Mit mond a modulkeretről a FREMO szabvány:

A modulkeret:

A modul sínkoronaszintmagassága 1300 mm legyen.

-----------------

A modullábak magassága állítható legyen +/ - 15mm-rel.

-----------------

A modulok végei a pályasíkkal derékszöget zárnak.

-----------------

A nyíltvonali modulok csatlakozófelületei szabványos 500mm széles végprofilok.

Az állomások modulelemei lehetnek ennél szélesebbek is, az összetartozó felületeik csatlakozása eltérhet a szabványban rögzítettől, de kijárataik felülete kötelezően szabványos végprofillal legyen ellátva.

A végprofilokon a szabványban rögzített pontokon 3db 12mm-es csatlakozófurat legyen, a modulok illesztése az ezeken átvezetett, fakötésű alátétekkel ellátott M8-as csavarokkal történik.

-----------------

Amennyiben egy sínszál 100mm -nél közelebb vezetünk a modul széléhez, az érintett szakaszon a modelljárművek biztonsága érdekében kiborulást meggátló felületet (pl. átlátszó polikarbonát -plexi- fal) kell elhelyezni.

---------------------

A nyíltvonali modulok csatlakozófelületein középzöld sztatikus műfű borítást alkalmazzunk, a feltűnésmentesebb átmenet biztosítása végett.

A szabvány részletesen rögzíti a modul oldalfalainak színezését, ennek lényege hogy az egyes modulok üzemvitelüknek és témájuknak megfelelően kapják a színüket, így az egy- és kétvágányú normálnyomközű felsővezeték nélküli modulok ezüstszürkék (RAL7001) vagy mogyoróbarnák (RAL8011), a felsővezetékes modulok ezüstszürkék (RAL7001). A kisvasúti modulok oldalfalaira mohazöld ajánlást fogalmaztak meg (RAL6005). E színek alkalmazása részint esztétikai egységességi okokból fogalmazódott meg, részint praktikus, mivel a rendezvénytér átláthatóságában segíti a játékosokat.

-----------------

Minden 500mm-nél hosszabb modult lábakkal kell alátámasztani. a rövidebb modulok esetében elegendő egy pár láb a hosszabbaknál több alátámasztás javasolt.

-----------------

A modulok alsó részén helyezzünk el egyértelmű azonosítószámot. Ez megkönnyíti a rendezvénytér tervezésekor az azonosítást, építéskor az elhelyezést.

-----------------

A szabványos modulvégek

Nem tüntetek fel minden FREMO által elfogadott rajzot, csak amik jól alkalmazhatók a hazai vasúti környezet modellezésében. A teljesség végett kérem tanulmányozzák át az eredeti szabványszöveget (link a FREMO információk oldalon)

H0-F96 (Teljes méretű kép a képgalériában)

Egyvágányú fő, vagy mellékvonal síkvidéki végprofilja, ezt a profilt alkalmazzák hazai modulok legtöbbjén.

H0-B96 (teljes méretű kép a képgalériában)

Egyvágányú fő, vagy mellékvonal dombvidéki végprofilja, ez a profil kevésbé elterjedt nálunk, mivel szerkezete és a terep kiképzése bonyolultabb, nagyobb türelmet és több időt igényel a pontos kivitelezése. Ajánlom mégis mindazok figyelmébe, akik szeretnék nyíltvonalaik látványát izgalmasabbá tenni. emellett kiválóan alkalmas jó modellvasút-fotózóhelyek kialakítására a rendezvénytéren.

H0-2B00 és H0-2E99

Kétvágányú fővonal síkvidéki és dombvidéki végprofilja, a vágányközépvonalak távolsága 46mm.

-----------------

Pálya és sínek:

Kötelező előírások

A vágány középvonala mindig merőleges a modul csatlakozófelületére nézve.

-----------------

Sínek méretezése:

A FREMO szabvány 4.1.2 pontja részletes metrikus táblázatot tartalmaz erre vonatkozóan, különösebb némettudás nélkül is könnyen értelmezhető, modulépítés előtt érdemes áttanulmányozni.

Összefoglalva a pályának alkalmasnak kell lennie RP25-ös kerekű járművek közlekedésére – ez különösen a kitérők vásárlásakor fontos.

A sínszálak magassága maximum 2,1mm lehet.

A kitérők előírt nyílásszöge 12 fok vagy annál kisebb.

-----------------

Ajánlott előírások:

Az állomások szabad vágányhosszát minimum akkorára tervezzük, hogy egy 32 tengelyes szerelvény beférjen rá. (ez egy mozdony és 7 személyvagon esetén kb 2000mm-t jelent)

A legkisebb alkalmazható ívsugár íves moduloknál és a kitérőknél 2000mm

Az üzembiztonság érdekében ne tervezzünk közvetlen ív-ellenív kombinációkat a pályába. Két ellentétes vezetésű íves modul közé mindig iktassunk be egy legalább 100mm-es egyenes szakaszt.

A modulvégeken célszerű a sínek rögzítésének megerősítése, a mozgatás közbeni felszakadás megelőzése céljából.

 

-----------------

ez az oldal szerkesztés alatt áll


Képgaléria


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!